Sommersyner
– anmeldelse i kunstmagasinet Janus, Nr. 2 – juni 2017


Sommersyner

 

Lektørudtalelse ved Kent Skov
Kort om bogen 
Fotokunstbog med eksperimenterende og stemningsfulde farvefotografier med direkte inspiration fra William Shakespeares skuespil, hvor fotografen henter alle de ledsagende citater fra. For interesserede i både fotokunst og fototeknik.
Beskrivelse 
Fotografen Jens H. Petersen er naturfotograf og har leveret billeder til flere bøger om dansk flora. I bogen her arbejder han som kunstfotograf. Bogens fotos er baseret på tekstudsnit fra Shakespeares "En skærsommernats drøm" fra 1595 - gengivet parallelt i engelsk originaltekst og dansk gendigtning. De gennemgående realistiske fotos fra den danske natur primært skumrings-, og aftenmotiver er forsynet med lyseffekter taget med åben blænde, der giver naturbillederne en særlig bevægelse og stemning. Billedregister med lokalitets- og teknikbeskrivelser bagest i bogen.
Vurdering 
Bogen kan bedst karakteriseres som magisk fotorealisme. De stemningsfulde naturmotiver kombineres med bearbejdede, fototekniske lyseffekter, mennesker og figurer. De illustrerer og fortolker naturalfen Puk og andre motiver i Shakespeares drømmeagtige og sværmeriske stykke. Det samlede udtryk er mystisk spændende mellem det dystre og det sanselige.
Andre bøger om samme emne 
JHPs bog ligner ikke meget andet i dansk fotografi. Fotografen Poul Pedersen arbejder i „Spejlvendt eller retvendt : Lys og bevægelse“ også meget med fotoeffekter.